Back Next

6.3. Combustibili nucleari

 

Aceşti combustibili sunt materiale care furnizează o cantitate foarte mare de energie pe seama unei reacţii de fisiune nucleară.

Combustibilii nucleari se pot īmpărţi īn materiale fertile (238U, 232Th) aflate sub formă metalică sau sub formă de compuşi ca oxizi, carburi, nitruri, mase ceramice sau vitroceramice şi materiale fisionabile (233U, 235U, 239Pt), obţinute pe baza materialelor fertile printr-o reacţie de captură a unui neutron.

Utilizarea uraniului (amestec de izotopi) ca şi combustibil īn reactoare nucleare implică o puritate a acestuia de cca. 93,5%. Combustibilul nuclear din centrale conţine uraniu natural (cu 0,713% 235U), uraniu īmbogăţit cu 1-5% 235U şi toriu combinat cu uraniu sau cu plutoniu.

Īn decursul proceselor nucleare are loc reproducerea combustibilului,. Astfel, 239Pu se poate obţine din 238U prin bombardare cu neutroni termici, pentru ca apoi, prin fisiune, să refacă izotopul de uraniu; īn reacţii are loc şi conversia combustibilului adică transformarea izotopilor īn alţii cu utilizări speciale. Aceste două procese fac ca obţinerea de energie pe seama reacţiilor nucleare să nu fie prohibitiv de scumpă.

 

 

Combustibilii nucleari pot fi metalici, U, Pt, Th sau aliaje ale acestora, ceramici (oxizi, carburi, vitroceramici) sau metalo-ceramici numiţi şi cermeţi. Cermeţii sunt compozite care combină proprietăţile de reactivitate specifice stării metalice cu siguranţa īn exploatare care caracterizează ceramicile şi sunt un amestec de material fertil cu material fisionabil introdus īntr-o matrice de material nefisionabil: UO2, UC, UN, U3Si īntr-o matrice metalică. O combinaţie similară utilizată este o dispersie carbo-ceramică la care faza fisionabilă este de UO2, UO2-ThO2, UC sau UC2-PuC2 īn matrice de grafit, BeO, Al2O3 sau SiO2.

Furnizarea de energie pe seama unei reacţii nucleare este un proces fiabil dar deosebit de periculos datorită consecinţelor pe care le poate avea un accident major la o centrală nucleară. Totuşi, o jumătate de secol de cercetări asidue au condus la proiectarea de tehnologii cu un grad redus de risc iar această cale este puţin probabil să fie abandonată deoarece combustibilii convenţionali (derivaţi din cărbune sau petrol) se află īn cantităţi limitate.

Cercetările se īndreaptă şi spre celălalt tip de reacţie nucleară, fuziunea, care teoretic este mult mai puţin periculoasă şi la fel de eficace. Deşi exemplul clasic de reacţii de fuziune ne este mereu la īndemānă, soarele, totuşi acest proces a putut fi deocamdată reprodus īn laborator doar pentru perioade extrem de scurte.